Kompassets Venner skaber fælleskab for psykisk sårbare

Tæt på Trianglen ved Søerne i København tilbyder Outsideren fotogruppe, krea, filosofi, skriveskole og redaktionsmøder for folk med en psykisk lidelse. Drejer vi kompasnålen mod syd og bevæger os 6 km væk fra Outsideren, så finder vi to andre tilsvarende tilbud i den nordlige del af Amager, nemlig Satellitten og Kompassets Venner. Du kan læse mere om Satellitten her, mens Kompassets Venner er beskrevet i det efterfølgende.

Af Grethe Kildegaard Nielsen

Kompassets Venner er en forening, der har taget sit afsæt i et samarbejde mellem aktivitets- og samværstilbuddet Kompasset og Frivilligcenter Amager, som i nogle år har haft frivillige tilknyttet, der har stået for aktiviteter på og fra Kompasset. Tirsdag den 20. oktober skød Kompassets Venner sit kommende aktivitetsprogram i gang med en café, hvor brugere af Kompasset deltog.

– Velkommen til caféen med Kompassets Venner. Vi vil meget gerne fortælle jer om Kompassets Venner og vores aktiviteter, og I vil møde vores frivillige og bestyrelsen. Efter en pause vil I få mulighed for at byde ind med idéer til aktiviteter i det nye år, indleder Grethe Kildegaard Nielsen, der er projektkoordinator i Frivilligcenter Amager.

Socialt samvær og aktiviteter
Formand for Kompassets Venner, Ylva-Lill, fortalte, hvad foreningen er for en størrelse:

– Kompassets Venner er sat i søen for jer brugere af Kompasset. Tilbuddet er åbent for alle, der har psykiske vanskeligheder, og som har brug for socialt samvær og aktiviteter i deres hverdag. Alle kan blive medlem af foreningen og støtte om arbejdet. Vores aktiviteter er gratis for medlemmerne – for eksempel betaler vi aftensmaden, når vi holder aktiviteter, eller entréer på vores museumsture.

Derefter præsenterede de frivillige sig. De er frivillige aktivitetsvenner for deltagerne og hjælper også til med praktiske opgaver. De frivillige er aldersmæssigt en blandet gruppe og brænder alle for at gøre en forskel for mennesker med psykiske vanskeligheder.

Glyptoteket, Nationalmuseet, gadekunst og fotogåture
Grethe Kildegaard Nielsen fortalte, hvad Kompassets Venner har på programmet en gang om ugen frem mod jul, enten tirsdage i Kompasset eller ture ud af huset fra Kompasset om torsdagen:

– Der er et par museumsture til Glyptoteket og Nationalmuseet, et par foredrag om henholdsvis gadekunst og malebøger samt om at have en psykisk sygdom og være god til ord. Der er et par fotogåture på Amager Fælled og en filmeftermiddag, hvor vi ser en gammel dansk film. Når vi har arrangementer om tirsdagen, er der også aftensmad i Kompassets Café.

Efter pausen fik brugerne af Kompasset – og nu også medlemmer af Kompassets Venner – mulighed for at byde ind med idéer til fremtidige aktiviteter. De foreslog museumsture, foredrag og aktive naturoplevelser. For eksempel er det oplagt at bruge de omkringliggende naturområder til at lave mad over bål, tage på tur med naturvejledere og sanke planter.

 

Du kan læse mere om Kompassets Venner på:

https://www.facebook.com/kompassetsvenner

https://kompassetsvenner.dk/

https://centeramager.kk.dk/artikel/kompassets-venner

http://frivilligcenteramager.dk/

Hvis du vil være medlem eller frivillig, skal du kontakte
projektkoordinator i Frivilligcenter Amager, Grethe Kildegaard Nielsen på:

grethe@frivilligcenteramager.dk eller 60 57 25 25.