Svigt – en del af barndommen

 Da jeg selv blev mor, var det utrolig vigtigt for mig at min datter kunne stole på at jeg holdte mine løfter. Et eksempel kunne være at på lørdag tager vi i legeland.

At vi så også tog afsted. Jeg har oplevet så mange gange at min far lovede os børn at vi skulle i Randers Regnskov. Vi kom desværre ikke afsted, for der kom altid noget i vejen. Det var jo svært at vide hvornår vi så ham for han kunne finde på at aflyse i sidste øjeblik. Min far var alkoholiker, som gjorde samværet med ham meget ustabil

Heldigvis tog min mormor og morfar os med i Randers Regnskov, det var en hyggelig tur. I dag tænker jeg tilbage på at det var stort af dem at tage os med og vise at de holdt deres løfte.

En anden gang  lovede min far, at vi skulle  i luksus sommerhus sammen med min farmor og farfar. Vi glæder os jo som så mange andre børn. Der var jo en pool og det var da meget sejt. Min farmor købte en masse mad ind til turen og hvad der nu ellers skulle med på sådan en tur.

Lige pludselig ringede min far, for at aflyse det hele med kort varsel. Han tilbød min mor noget af den mad min stakkels farmor havde købt. Jeg tror, at hun takkede pænt nej tak. Jeg husker bare, at jeg var ked af det, for jeg havde glædede mig til at komme afsted og være sammen med min far i længere tid.

Som barn kom jeg ikke på ferie i udlandet, da min mor var alene med fire børn. Hun holdte altid sine løfter, fordi det var vigtigt for hende at vi i det mindste havde en voksne, som holdte sit ord. Selvom pengene var små, mangler vi børn intet. Det var stort, hvis vi tog en tur på McDonald’s. Mine tre storebrødre havde en stor appetit, så der var råd til to menuer.

Vores sommerferie blev tit holdt på Dokkedal camping, hvor vi havde lejet en hytte. Der var en indendørs swimmingpool og gode faciliteter til børn. Skæbne ville desværre, at min mor blev alvorlig syg lige op til vores ferie. Det indebar, at hun havde ondt i hele kroppen og kunne kun gå meget langsomt. Alligevel blev turen til til noget. Den eneste forskel på denne tur var, at vi børn hjalp lidt ekstra til. Jeg mindes tilbage på dette minde om, hvor sej min mor var og hvor langt hun ville gå for, at ferien blev til noget. For man kunne godt forstå, hvis det blev aflyst. Hun viste hvor vigtigt det var for os børn efter så mange skuffelser i bagagen.

Senere hen havde min stedfar bestilt en tur i luksus sommerhus i forbindelse med hans fødselsdag. Jeg husker bare, at flere af os bare sagde ja ja det kommer jo ikke til at ske. Jeg turde ikke at glæde mig, for jeg var bange for at blive skuffet igen. Denne gang gik det helt anderledes. Vi kom afsted og der var en pool, vi kunne bade i. Så jeg lærte at stole på min stedfars ord.

Mange vil nok sige, at man bare skal komme videre. Desværre er det ikke så enkelt, for det sætter spor I et barn. Jeg lærte igennem min barndom at skelne, hvem jeg kunne stole på og hvem der bare gav tomme løfter.