Ved du hvor du skal gå hen når du får angst?

Indenfor kort tid er der dukket flere hjemmesider op, der skal hjælpe mennesker med angst. Her kommer stifteren af  Slipangsten.dk, Lise Kryger, med sit bud på, hvorfor der spirer så mange selvhjælps sites frem, for mennesker med psykiske problemer

Kommentar af Lise Kryger

Her er min tolkning af, hvorfor – der kommer så meget frem om angst for tiden.

Slipangsten.dk har jeg lavet for 5 år siden, og dengang var der meget få hjemmesider der omhandlede angst. Det var også derfor jeg satte mig ned og lavede en – især en som havde et angst-forum.

I 80’erne – da jeg selv oplevede at få angst, var der ikke ret mange der talte om angst. Hvis man havde angst, var det tabu og en svaghed som dengang ikke hang særlig godt sammen med yuppie-tid og de kolde firsere. Men der var heller ikke særlig megen viden om angst.

For bare 20-30 år siden, var der meget få der havde kendskab til de psykologiske banebrydende teorier som i dag kendes som kognitiv terapi og positiv psykologi. For slet ikke at tale om ACT og mindfulness. De første fobiskoler begyndte (så vidt jeg ved) at skyde frem i 90’erne – og det var stadigvæk kun i København. Det var dengang jeg fik øjnene op for at der var andre der havde det som jeg, men som verden var dengang, var det med at vente til strømningerne kom til Jylland – ligesom biograffilmene, moden og alt mulig andet.

Udbredelsen af angst hos børn, unge og voksne steg. Individualismen som i dag kendetegner vores kultur, medførte stigende krav til selvstændig formåen og stærke personligheder. Aldrig før havde så mange boet alene, og aldrig før havde så mange følt sig så ensomme.

Med tiden begyndte psykoterapierne også at blive udskiftet med kognitive værktøjer som ændrede den angstes bagudrettede fokus og vendte det mod nutiden – og pludselig begyndte der at ske mirakler for dem som kæmpede med angst og fobier.

Og så kom internettet med på banen, der kom viden, information og med det selverkendelse og forståelse for de problematikker man måske havde fordi man opdagede at man ikke bare var sær eller mærkelig men rent faktisk havde symptomer og adfærd der nærmede sig en folkesygdom – i og med at der i dag skønnes at være omkring 350.000 danskere som i dag kæmper med angst og har brug for behandling. Mit eget skøn er at der er langt flere, idet jeg mener, en del angst også ligger til grund for en del alkoholmisbrug, hash og stoffer – og meget meget mere.

Så blev det også nemmere at lave sin egen hjemmeside. Facebook og mange andre sociale medier er kommet på banen. Du er ikke længere nødsaget til at gå igennem din angst alene, men kan rent faktisk bruge den til, fornuftigt nok, at videregive din erfaring, – og med dette være med til at nedbryde tabuer og hjælpe andre. Der er evidens for at angste som er åben med deres angst har større sandsynlighed for at overvinde angstens klamme greb og blive frie igen.

Dermed er man ikke længere nødsaget til at være outsider resten af dit liv, bare fordi du pludselig kom ind på et skævt spor af din personlighed.

————-

Lise Kryger understreger, at dette er hendes personlige tolkning, og sandsynligvis ikke den eneste sandhed om hvad der sker på angst/selvhjælps-området.  Lise Kryger er født i 1972 og opvokset i Århus. Uddannet som grafiker i 2005, herefter selvstændig i 2007.

www.slipangsten.dk
info@slipangsten.dk