Med nåle i ørerne

Af Grethe Nielsen og Rune Hede

Tre testpersoner tøver. Tør de få nåle i ørerne? De har meldt sig frivilligt til, at NADA-akupunktør Manja Jurkowsky efter et oplæg om øreakupunktur, giver dem fem nåle i hvert øre. Nu venter de spændte på, at hun skal finde vej til Outsiderens lokaler.

Manja Jurkowsky kommer op ad bagtrappen til Outsideren. Hun lyser op med sit farverige tøj og henna-røde, krøllede hår. Hun sætter os straks i gang med at lave flere kander med en speciel NADA-te, som er en urtete, der er god at drikke før og under NADA-akupunktur.

Manja Jurkowsky tænder fyrfadslys, hvori hun har dryppet dråber af lavendelolie, for at skabe en god stemning i Outsiderens mødelokale. For hendes mål er som hun siger; ”at hjælpe et medmenneske, der har ondt i livet, og det gør jeg bl.a. ved hjælp af sanserne. For når man som gæst har det svært og kommer ind ad en dør og kan se, at man er ventet, kan se man er velkommen, det giver noget lys.”

Manja Jurkowsky fik ret! Der blev hurtigt på Outsideren skabt både lys og varme.


NADA for alle og enhver

Manja Jurkowsky arbejder til daglig i Idrætshuset, som ligger på Hørsholmsgade 20, 2200 København N. Hun har beskæftiget sig med NADA-akupunktur i 9 år, som hun kalder for ”et fabelagtigt redskab.” Selve nålen kan ikke noget specielt, men den måde, hun bruger den på, når hun placerer den i ørerne på hendes klienter, kan noget særligt, fortæller hun.

NADA er imidlertid helt ufarligt og kan gives til alle. Den kan gives til folk, der ligger i koma, til folk, der har fået organtransplantationer og til folk, der har hjertekarsygdomme. Lige meget hvilken sygdom man har, lige meget hvilken medicin man får, kan NADA ifølge Manja Jurkowsky virke afhjælpende.

Manja Jurkowsky arbejder desuden som psykoterapeut og biopat.


NADA fra Kina til Bronx

Manja Jurkowsky beretter om, hvordan NADA blev udviklet i 1974 af psykiater Michael Smith, som var overlæge på universitetshospitalet Lincoln, Bronx i New York. Det gjorde han med inspiration fra neurokirurgen L.H. Wen fra Hong Kong, som allerede brugte akupunkturen på narkomaner som smertebehandling før en operation.

Til sin store forbløffelse fandt Wen ud af, at de abstinenssymptomer, han egentlig skulle operere sine patienter for, forsvandt som følge af akupunkturen.


Tilbage på Outsideren

Rundt om mødebordet på Outsiderens redaktion sidder nu tre frivillige outsidere med nåle i ørerne. Manja Jurkowsky er på skift vandret fra den ene til den anden og har blidt anbragt de 5 mm lange nåle i ørerne på de tre testpersoner. Der breder sig en fredfyldt stemning i lokalet, hvor det eneste man kan høre, er de tres sagte åndedræt.

Efter tre kvarters tid fjerner Manja Jurkowsky forsigtigt nålene igen. Testpersonerne sidder nu tilbagelænede, opfyldt af en følelse af ro og vægtløshed. 

Med nåle i ørerne 1


Rune og Grethe fortæller

Begge artiklens skribenter har siden NADA-akupunkturen oplevet stor ro.

Grethe Nielsen fortæller bl.a., hvordan hun oplevede en dyb ro indeni samtidig med, at hendes tanker tog en pause.

Jeg havde næsten ingen tanker. Efterfølgende har jeg haft lettere ved at falde i søvn. Hvor jeg tidligere brugte omkring to timer på at falde i søvn, bruger jeg nu kun op til en time. Jeg er dog efterfølgende begyndt at meditere, inden jeg skal sove, så det kan også være det, der gør forskellen”, fortæller hun.

I ugerne efter NADA-akupunkturen oplevede Grethe Nielsen desuden mindre sukkertrang. Den vendte dog tilbage igen.

Men jeg har selv kunnet holde den i skak og komme af med den igen ved at spise meget lidt sukker de seneste måneder”, siger hun.

Rune Hede oplevede ligeledes ro i tiden efter akupunkturen.

Det var behageligt og jeg følte, jeg nærmest svævede. Jeg slumrede hen og havde nærmest drømme i vågen tilstand. Jeg tror, at det har hjulpet mig i gang med at blive et gladere menneske og få etableret en hverdag med mere stabilitet. Jeg kan kun anbefale alle at prøve NADA-akupunktur.”, siger han.