Leonard Cohen heler

I op mod et år har jeg nynnet tonerne til Leonard Cohens sang ”Come healing”. Uden egentlig at tænke over det. Den er der bare hele tiden. Jeg kan selvfølgelig stadigvæk blive påvirket af nye melodier, jeg hører i radioen, men “Come healing” er fast på nynne-repertoiret. Det er aldrig sket før, at en bestemt melodi kører sådan rundt i min hjerne non-stop, og jeg kan kun forklare det med, at jeg har brug for at høre tonerne, fordi de har en beroligende, helende virkning på mig. Hvilket de har – også i den grad

Måske er det Cohen himself, der har hypnotiseret mig? Han sender sikkert sangen til mig oppe fra musik-himlen. Hvem ved? Tanken er i hvert fald god. Han var jo ikke kun sangskriver og poet – han var også præst. I 1994 valgte han at gå i et Rinzai Zenkloster på bjerget Mount Baldy i Californien. Hvor han tog dharma-navnet Janki (som betyder ’den stille’), og han blev præsteordineret i 1996. Som zen-præst var han “overbevist” om det evige liv og genfødsel, hvilket også fylder meget i hans sange.

Her er et link til sangen:

https://www.youtube.com/watch?v=AA9VExCEV_k

 

Her er teksten til et vers – med min oversættelse til dansk:

 

O longing of the branches – Grenenes længsel

To lift the little bud – efter at løfte den lille knop

O longing of the arteries – Årernes længsel

To purify the blood – efter at rense blodet

And let the heavens hear it – Og lad himlen høre den

The penitential hymn – den angerfulde sang

Come healing of the spirit – Lad ånden heles

Come healing of the limb – Lad lemmerne heles

 

En anden central strofe er:

Oh see the darkness yielding – se dét mørke vige

that torn the light apart – som rev lyset itu

Med jævne ord: Selv om det ser mørkt ud for os, er der håb. Lyset kommer til os (igen)

Det er nok også meningen med en af LCs mest kendte strofer:

“There is a crack in everything, that´s how the light gets in!”

 

Det virker ekstra beroligende på mig, hvis jeg samtidig med, at jeg nynner eller hører melodien, trækker vejret dybt – sådan yogaagtigt – helt fra bunden af maven og op i brystet og giver kraftigt slip på udåndingen.

 

Og når bølgerne går højt, kombinerer jeg den helende melodi i ørerne med nogle øvelser i at tømme hovedet for tanker. Det har jeg tidligere beskrevet i dette blogindlæg:

 

https://outsideren.dk/2019/01/28/bliv-tom-for-tanker/

 

 

God fornøjelse med Leonard Cohen, “Come healing” og øvelserne! 🙂

 

 

Billedet af Cohen tog jeg til en fabelagtig koncert i Købenavn i 2012 – på Rosenborg Eksercerplads.