Om håbet og angsten for at håbe

Refleksioner over et liv under en indlæggelse på afsnit for spiseforstyrrelser del 1

 

“Hope is a dangerous thing for at woman like me to have… but I have it..” (Lana del Rey)

Håbet er sårbart, for med håbet følger muligheden for skuffelse; tabet af håbet. Jeg har længe gået stille med det på grund af angsten for forbande det ved at sige det højt – eller som nu ved at forevige det i det skrevne ord. Med andre ord er dette et meget følsomt indlæg. Forbander jeg det nu det, som er mit håb, eller skænker jeg det tværtimod endnu større kraft?

Jeg beslutter at være modig og tro på det sidste.

Håbet for mig består i forandringen; at forandring ER mulig. At der venter mig et andet liv på den anden side af de mange magre år, i et land fyldt med mælk og honning, så at sige. Et liv med glæde, med styrke og med nye muligheder.

Det er mit håb, mit ønske og min motivation. Så alt er på spil.

Ja, jeg er bange for vægtøgning. Rædselsslagen. Men jeg indså en dag, at jeg er endnu mere bange for at leve resten af mit liv på den måde, jeg gør nu, i anoreksiens stramme greb. Den tanke skræmmer mig endnu mere. Og ligeså vigtig og potentielt livsændrende en erkendelse, det er, ligeså pinefuldt er det, når man samtidigt ikke selv er i stand til at lave den forandring, man så brændende ønsker sig – netop på grund af anoreksiens ambivalente og tankemanipulerende natur. Og gradvist bliver dagene og tankerne mere og mere dystre, og skyldfølelsen og håbløsheden truer med at tage over i en evigt nedadgående spiral.

Min forpinthed var åbenbar for lægen, og jeg blev indlagt akut. Selvom hoved og krop slet ikke kunne følge med, så er jeg dybt taknemmelig over nu at være et sted, hvor mit spinkle håb igen får lov og næring til at vokse.

Hvor jeg hver dag bliver opmuntret og støttet til at være modig. Til at se mine dæmoner lige lukt i øjnene. Til at udholde de svære følelser og lade de gode fylde. Til at turde være sårbar og turde være stærk. Til at håbe, ønske, længes – og gøre.

 

Hope is a dangerous thing… but I have it.

Vil du også være med til at fortælle om livet med psykisk lidelse?
Kontakt: redaktion@outsideren.dk