Retssagen mod Anders Behring Breivik fra dag 3 til dag 7

Katrine Fokdal følger retssagen mod Breivik i Norge.  Følg med i, hvad der sker i retssagen her.

Retssagen kører og ABB (Anders Behring Breivik) er nu færdig med sit forsvar. De er begyndt på bevismaterialet og gennemgang af hvert enkelt offer. Det skræmmende er, at han ikke fortrækker en mine når de forskellige beviser fremlægges. Den eneste gang i denne retssag Breivik har vist dybe følelser var da hans propagandavideo blev vist på retssagens første dag.

Selv når de minutiøst gennemgår alle de grusomme ting, der skete d. 22. juni 2011 viser han ingen tegn på at være følelsesmæssigt involveret. Breivik har selv fortalt i retten, at siden han begyndte at planlægge attentatet, har han arbejdet på at lægge bånd på sine følelser og distancere sig fra menneskelige følelser. Ellers mener han ikke selv, at han kunne have gennemført sin mission.

[D]et var jo ikke kun de efterladte der mistede d. 22. juni. Jeg mistede også mine venner og familie den dag”. Udtaler ABB i retten.

Det giver et billede af en dyb selvkontrol eller en ligegyldighed med de mennesker han har dræbt. Det kan ikke være mange mennesker, der kan undgå at reagere eller blive grebet af den spændte stemning når de gennemgår de forskellige ofre. Så enten er det virkelig lykkedes ham at bygge et panser op eller også har han en eller anden form for følelsesmæssig blokering. Men er det muligt at lave sådan en blokering?

Psykotisk eller paranoid skizofren:

Dette er de to diagnoser, der kom ud af den ene rapport efter Breiviks mentalundersøgelse. Når man er psykotisk er det sjældent man er helt klar over, hvad man foretager sig og virkelighedssansen kan ryge sig en tur. ABB er helt klar over, hvad han har foretaget sig. Han har som “Knight Templar” fuldført sin mission næsten til fulde. Hans plan var jo at slå alle på Utøya ihjel, men dette lykkedes heldigvis ikke helt.

Diagnosen paranoid skizofren kan på sin vis godt passe på ham. Det er en paranoid tanke, at han har afværget en borgerkrig i Norge og at islamIske flygtninge er ved at invadere Norge. Men holdningen, at han synes der er for mange indvandrere i landet er jo en fri holdning at have, men at det er hans opgave at udrydde folk, der støtter indvandringen er ikke normal. Men det er ofte når man er paranoid, at man ikke er særlig rationel, men Breivik svarer på spørgsmål i retten med nærvær, rationalitet og konstruktivitet.

Jeg synes ikke, han endnu har vist tydelige tegn på, at være psykisk syg. Han har nogle syge holdninger, men det kan man ikke gøre noget ved. Det er et frit land og der er ytringsfrihed. Der har gennem tiden været mennesker med ekstreme holdninger, der har følt de skulle ytre deres budskab, men det betyder ikke at de har været psykisk syge. Der er ikke en fast tråd mellem ondskab og psykisk sygdom. Langt de fleste med en psykisk lidelse har det svært nok med at komme gennem dagen. Det er utrolig få med en psykiatrisk diagnose, der er farlige. Det er blandt andet medierne, der er med til at lave sammenhængen mellem psykiatri og farlige individer.

Det er min klare overbevisning, at psykisk lidende er til meget større fare for sig selv end andre.

Endnu en psykiatrisk udredelse:

Specialist i psykiatri Ulrik Malt er en af Norges førende specialister i psykiatri.

Der har nu rejst sig så store spørgsmål om sagen om Anders Behring Breiviks mentale tilstand, at man nu har tilkaldt Ulrik Malt. Han skal være en af de vigtige brikker i afgørelsen om ABBs tilregnelighed. Dette er skelsættende for at kunne fastsætte strafferammen.

Denne psykiater skal dog ikke som de andre fire sidde i salen og udtale sig undervejs.

Ulrik Malt skal blot observere, og må ikke konferere med andre før den ti uger lange retssag er færdig. Så skal han komme med hans egen vurdering af sagen. Det samme skal de fire psykiatere, der sidder i salen. De skal så sammenligne, hvilke resultater de er kommet frem.

Det bliver utrolig spændende at se, hvor forskellige psykiaternes udtalelser kan blive anden gang. Det sætter jo utrolig stort spørgsmålstegn ved psykiatriens troværdighed. Når man tænker på, hvor mange diagnoser der bliver stillet hver eneste dag verden over, og så skal der her være 5 højt uddannede psykiatere til at fastsætte, hvad Anders Behring Breivik fejler. Det er slet ikke til at forstå, hvordan de fire psykiatere kan komme frem til så modstridende konklusioner.

Hvor er Mor?:

En ting, der virkelig undrer mig, er den manglende mor i retssagen. Hun er fritaget fra at vidne mod sin søn i retten, da hun har været sygemeldt siden d. 22. juni sidste år.

Jeg kan godt forstå, at det må være en forfærdelig situation for en moder at blive sat i. At skulle vidne mod sin egen søn, også selv om han har gjort noget så forfærdeligt og utilgiveligt som ABB har. Og i så fald ville der blive sat et ansigt på den kvinde, der har opfostret terroristen fra Oslo. Det kan de fleste sikkert godt sætte sig ind i, at hun ikke har lyst til.

Men der, hvor jeg sætter spørgsmålstegn er, at Breivik nægter at udtale sig om noget i sit liv før gymnasietiden. Det gør, at jeg virkelig undrer mig over, hvad der er foregået i hans barndom. Det er jo barndommen der er med til at forme os. ABBs far bor i Frankrig, men har ikke haft meget med sin søn at gøre hele hans liv. Han kommer heller ikke til Oslo for retssagen, men bliver i Frankrig. Det vækker min nysgerrighed, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad skete der i Anders Behring Breiviks barndom? Har det været med til at gøre ham til det han er blevet i dag?

—–

Katrine Fokdal:

I sagen om Anders Behring Breiviks mentale tilstand har der rejst sig mange spørgsmål. Er han psykisk syg, eller er han ikke? Jeg har sat mig for at følge retssagen meget nøje, og selv komme med min vurdering af manden, der brænder sig fast i vores bevidsthed d. 22 Juli 2011.

Læs mere