Hvad ved du om kunst og psykisk sygdom, meningsfulde fællesskaber og selvmedicinering?

Kom og bliv klogere på kunstens betydning for et liv med psykisk sygdom, på nye veje til et meningsfuldt fællesskab frem for at være udenfor og på skam, perfekthedskultur, OCD, ADHD, selvmedicinering og misbrug. Vi tilbyder syv gratis talks om emnerne i Cinemateket d. 4.-6 oktober.

Den første talk med Søren Østergaard om unges trivsel, der er under massivt pres, koster 50 kr., mens de syv andre er gratis. Selv om der er gratis entré til alle disse talks, så husk at bestille billetter, da vi har begrænset deltagerantal.

Se hele programmet for Don’t Fear the Weird-festival på

 

Onsdag 5. Okt. Kl. 17.15: De opfører sig pænt, men de har det ikke særligt godt
Danske unge spiser stadig sundere, de dyrker mere motion, de drikker mindre, og de er mindre kriminelle. Samtidig viser en række undersøgelser, at unges trivsel er under massivt pres – de er stadig mere kropsutilfredse, går til psykolog, sover mindre, spiser mere, medicinerer mere og er mere stressede.

Søren Østergaard vil gøre os kloge på, hvorfor danske unges trivsel er truet, og hvad der skal til for at børn og unge føler sig mere livsduelige og robuste. Søren taler også om, hvordan vi som voksne og samfund bedst bakker op om de unge, så de har mere mod på at give sig i kast med ungdomslivet.  

https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/de-opforer-sig-paent-men-de-har-det-ikke-saerlig-godt-talk-v-soren-ostergaard

 

 

Tirsdag 4. okt 20.00 : Talk med kunstnerne bag årets udstillinger
Kom og hør Julie Marie Rustad og Dy Knudsen, der begge udstiller værker på årets festival, fortælle om, hvilken rolle kunsten spiller i deres liv. Hvilken betydning deres sygdom har for deres kunst, og hvilke tanker og refleksioner der ligger bag deres respektive værker ’En Bogstavbekendelse’ og ’PilleTæppet’.

https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/mit-andet-sprog-gratis-artist-talk-i-asta-bar

 

 

Onsdag 5. okt. 16.00: ’I Am Papaye’ – kortfilm og talk
Kortfilmen ’I am Papaye’ er et filmisk selvportræt af den aspirerende sanger og performer Sarah, der har filmet sit liv gennem ni måneder, hvor hun bl.a. kæmper med sorte tanker, lav selvtillid og spøgelser fra fortiden. Samtidig prøver hun at finde sig selv som kunstner og overvejer, hvordan hun kan leve af sin musik?

Alle med kreative længsler vil kunne finde inspiration og genkendelse i den på én gang seje og sårbare Sarah, der selv kommer og svarer på spørgsmål.

https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/i-am-papaye-gratis-kortfilm-talk-i-asta-bar

 

 

Onsdag 5. okt. 18.30: At dulme sin smerte – om selvmedicinering og misbrug
For nogle er selvmedicinering med alkohol eller stoffer en måde at dulme angsten eller depressionen, når den er tungest. Men ofte bevæger selvmedicinering sig over tid ind i et misbrug, der kan forværre den psykiske sygdom.

Kom med, når EN AF OS ambassadører Daniel og Rasmus deler deres oplevelser med ADHD, selvmedicinering og misbrug. Sammen med psykolog Anna Kristine Sofie Madsen, Psykiatrisk Center Stolpegård, vil de give indsigt i og viden om, hvordan det er at have både psykisk sygdom og misbrug inde på livet, hvordan de fandt vejen ud af det, og hvordan vi som pårørende bedst kan hjælpe.

https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/dulme-sin-smerte-om-selvmedicinering-og-misbrug-gratis-talk-i-asta-bar

 

 

Onsdag 5. okt. 20.00: Kunst, kreativitet og psykisk sårbarhed
Hvad betyder kunst og kreativitet for processen med at komme sig? Cæcilie E.B. Lybecker har tegnet og skrevet bogen ’Følgesvendene flytter ind’, der er en intim og humoristisk fortælling om, hvordan det er at leve med depression og angst.

Mød forfatteren i en samtale om hendes proces, om arbejdet med bogen og om betydningen af at omsætte psykisk sårbarhed til kunst. Bogen er udgivet i samarbejde med Foreningen Outsideren.

https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/kunst-kreativitet-og-psykisk-sarbarhed-gratis-talk-i-asta-bar

 

 

Torsdag 6. okt. 17.00: Veje ind i fællesskabet
Der er i disse år et stort fokus på, hvordan vi får flere med i frivillige fællesskaber i civilsamfundet. Alligevel oplever mange mennesker med psykisk sygdom eller sårbarhed stadig at stå udenfor og mangle steder at gå hen, hvor de kan bidrage og være en del af noget meningsfuldt. Hvordan kan det være, og hvad skal der til for at skabe fællesskaber for alle?

Kom og lyt med, når vi spørger et panel bestående af Boris Lauritzen, Projektleder i Outsideren, Jacob Knudsen, Frivillig Brobygger i Outsideren, Marie Baad Holdt, Chefkonsulent i Ingerfair, Simon Skov Amundsen, Lokalkoordinator i Peer-Partnerskabet og Mo Dorthea Nørgaard, Peer-Gruppeleder i Peer-Partnerskabet om, hvordan man i praksis kan arbejde for at skabe flere – og bedre – veje ind i fællesskaberne i civilsamfundet.

https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/veje-ind-i-faellesskabet-gratis-talk-i-asta-bar

 

 

Torsdag 6. okt. 19.15: Jeg ved godt, det er meningsløst, men …
Mange mennesker, der lider af OCD ved godt, at deres tvangstanker og tvangshandlinger er uhensigtsmæssige og irrationelle, hvilket bl.a. er med til at gøre OCD meget skamfuldt at leve med. Alligevel er mange ikke i stand til at bryde den onde cirkel ved egen hjælp.

Kom og hør OCD foreningen dele personlige historier om at have OCD inde på livet i dialog med psykolog Christel Arpe fra Psykiatrisk Center København. Christel nuancerer de personlige historier med faglig viden om lidelsen, behandling og hvordan man som kæreste eller forælder bedst kan hjælpe. Som publikum får du mulighed for at stille alle dine spørgsmål om OCD.

https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/ocd-jeg-ved-godt-det-er-meningslost-men-gratis-talk-i-asta-bar

 

 

Torsdag 6. okt. 20.30: Spoken Word Poetry: Ingen er perfekt
Det bedste værn mod skam er åbenhed. Oplev ambassadører Farah Saleh og Karen Stenlev Bendtsen fra landsindsatsen EN AF OS, når de sparker tabudøren ind og performer deres oplevelser af skam og perfekthedskultur i livet med en psykisk sygdom.

https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/spoken-word-gratis-talk-i-asta-bar