Stemmer der bør høres

I efteråret 2021 blev tre usædvanlige pjecer udgivet i psykiatrien. De var, modsat de fleste andre pjecer, henvendt til lægerne fra patienterne og ikke omvendt. De sagde en hel del om, hvordan det er at have en psykisk lidelse i dagens Danmark. Pjecerne udviklede sig til bogen ”Hjertet er en fold med heste” med mange forskellige tekster henholdsvis skrevet og samlet af Anna Rieder og Sidsel Ana Welden

Skrevet af Rikke Østergaard Bergmann

”Hjertet er en fold med heste” er samlet af flere tekster. De er skrevet med mange forskellige litterære kneb. Der fortælles historier fra både pårørende, læger og de syge selv. Det er blandt andet lægens syn på den syge, den syges syn på psykiatrien, angstanfald, psykoser og frustrationen ved at se sit liv sive væk som sand i en si.

Øjnene fortsætter af sig selv
Som on/off bruger af psykiatrien igennem mange år genkendte jeg mange ting. Jeg græd lidt, fnøs frustreret og ramtes af tragikomisk latter, når parallellerne simpelthen blev for tydelige. Jeg har taget, eller tager stadig, 9 ud af 10 af den slags medicin, der nævnes i bogen. Diagnoserne, der er i spil, enten har engang stået eller står stadig under mit navn i mine journaler.

Det er en bog, man som psykisk lidende spejler sig i, og det var som at læse ord, der kunne være kommet ud af munden på mig selv. At blive set på den måde er befriende. Man rammes af det Platon kaldte katarsis, og det er forløsende.

Det er en bog, der både er meget nem og meget svær at læse. De kraftige brud i formen på de forskellige tekster gør, at man holdes ved ilden, og mine øjne havde ikke lyst til at stoppe. Men det er også en bog, der river i hjertet.

En hvid fisk imellem de farvestrålende
Bogen består af en blanding af kortprosa, digte og en kreativ brug af sproget på endnu flere måder, der er svære at kategorisere. Det er en meget alsidig bog, der både stemningsmæssigt og teknisk kommer rundt om meget forskelligt, og det er spændende at læse. Der er blandt andet teksten ”Lønseddel” skrevet af Anna Rieder. Den består af en lille tekst, der argumenterer for borgerløn til syge, da det at være kronisk eller psykisk syg er et fuldtidsarbejde i sig selv. Med til teksten følger en officielt opstillet lønseddel med tillæg for ting som natarbejde i form af mareridt, medicinbivirkninger og psykoser. Det er både komisk og alvorligt, fordi lønsedlen er en dejlig kreativ tilgang, men samtidig ramtes jeg af en ”ja for helvede!” følelse.

Der er også et spændende syn på patienten fra lægens synspunkt. Birgit Bundesen, der er formand for Foreningen for Kunst og Mental Sundhed, hvor jeg selv har været tilknyttet, skriver i teksten Snebær:

– Nogle skriver, andre bliver beskrevet. […] Herinde bliver der talt, råbt, bedt, truet, tiet. Jeg skifter til hvid kittel og bukser […] det gør forskellen klarere, en hvid fisk blandt de mange forskelligartede farvestrålende.

Der er også udsnit af journaludtalelser og tekster, hvor blandingen af det officielle og det personlige blik på tingene står i kontrast til hinanden. Man kan hurtigt føle sig dømt og skubbet til side af læger i psykiatrien, men Bundesen giver udtryk for et blødt syn på patienterne og et ønske om at ville dem det bedste.

Alle bør lytte
”Hjertet er en fold med heste” er en bog, der kan læses flere gange, og den bør læses af alle. Både alle i psykiatrien, men også alle udenfor psykiatrien kan få noget ud af et blik ind i de plagedes sind. Jeg ærgrer mig kun over, at bogen allerede er udgivet, og at det derfor er for sent at give mit besyv med.