Fotos: Mikkel S

Outsideren fejrer Trine Petersens selvbiografi

Den 9. december fejrede Outsideren udgivelsen af Trine Petersens selvbiografi “Kvinden med de to ansigter”. Da Trine Petersen er retspsykiatrisk patient, kunne hun – grotesk nok – ikke få lov til selv at være til stede ved sin egen reception, men hun deltog alligevel via en skype-forbindelse til Slagelse Psykiatrisk Hospital.

 

Outsiderens daglige leder Nis Bjarnhof bød velkommen og sagde:

“Outsideren vil gerne være et talerør. Der er så meget, der skal siges om, hvordan sygdom, system og bedring opleves og spiller sammen med hele det virvar af forhold, der udgør et enkelt menneskes liv. Alt det er Outsideren et talerør for. De fleste af dem, der skriver for Outsideren er mennesker, der har sin daglige gang her på redaktionen. Det er også fedt. Det er endda fantastisk. Men det har også en bagside.

Der er nemlig en stor gruppe af mennesker med noget på hjerte, der ikke kan komme til redaktionsmøderne, ja ikke engang til deres egen bogreception: de indelukkede, retspsykiatriske patienter. Derfor er der i Outsiderens historie heller ikke skrevet så voldsomt meget om retspsykiatri,” sagde han og fortsatte:

“Derfor er det en særlig glæde, at Trine sendte os sin bog. Her bliver der ikke bare talt om det, men udfra det. Og sikke en bog! Normalt, når man hører om retspsykiatrien, så er det jo i forbindelse med enten avisoverskrifter eller statistikker. Hvor fantastisk er det ikke, at vi nu har muligheden for at følge med i alle de forskellige tanker, de hårde handlinger, tvivlen og tankerne fra én, der kender det hele indefra. Hvor er det lærerigt, hårdt, men alligevel glædeligt med sådan en selvbiografi!”

Outsideren fejrer Trine Petersens selvbiografi 2

Outsiderens redaktør Peter Bischoff fortalte om processen fra den første kontakt med Trine frem til, at det første oplag lå færdigtrykt, og han gennemgik en række af de træk ved bogen, som både havde berørt ham dybt og mange andre, der har læst bogen – de voldsomme og direkte skildringer af selvskade og dens konsekvenser, de mange svigt som Trine har oplevet, beskrivelsen af hvordan Trine oplever et kick ved alvorlig selvskade, fordi hun dermed iscenesætter og styrer situationen, og beskrivelsen af at hun i situationerne nærmest som en bevidst strategi vælger forskellige typer selvskade ud fra et “menukort”, så de er tilpas farlige, men ikke dødelige.

Han understregede, at han til trods for sit samarbejde med Trine om bogen stadig var meget langt fra i dybden at forstå fænomenet selvskade, men at ringen for ham blev sluttet, da han kort før udgivelsen tog til Slagelse for at video-interviewe Trine. Her fortæller Trine bl.a., at mennesker som hende handler ud fra en dyb, indre smerte – ikke for at genere andre – og hun opfordrer behandlere til at give mennesker som hende et knus i stedet for at fordømme hende.

På den baggrund takkede han Trine og tog alle de forsamlede med i et stort, kollektivt fælleskram og knus til Trine.

Efter talerne fortalte Trine selv, hvorfor hun har skrevet bogen, svarede på spørgsmål fra deltagerne i receptionen, og hun opfordrede andre selvskadere til at tale med munden i stedet for med kroppen – til at give udtryk for deres følelser og frustrationer og bede om hjælp i stedet for at skære sig og på andre måder straffe og ødelægge sig selv.

Se video-interviewet med Trine nederst på denne side!

Læs Louise Bjørndals anmeldelse her
Bestil bogen her