Foto: Victoria Bech-Nielsen

De 10 bud

Eva Kjøller Christensen giver her 10 bud på selvhjælpsråd til dig, som ønsker at gøre alt, hvad du kan for at få det bedre.

 

Af Eva Kjøller Christensen

Jeg ved, at du måske har været så længe i sorgen eller angsten, at du nu er blevet overbevist om, at sådan er livet, og det må du affinde dig med. Men sådan er det ikke nødvendigvis, og måske er dine følelser og tanker ikke altid den eneste sandhed. For dine livserfaringer har på godt og ondt farvet de briller, hvorigennem du ser verden, og det er nu op til dig at stjæle dit sind og dit liv tilbage.

Derfor findes der ikke to mennesker, som har det samme verdensbillede, og det er derfor vigtigt altid at huske, at din verden ikke er en del af den fælles virkelighed, og den dag du indser, at det er dit liv, som har gjort dig til den du er, så bliver det nemmere at acceptere egne særheder og se livet i et andet perspektiv. For hvis du ikke kan ændre situationen, så prøv om du kan ændre dit syn på situationen, da dette i sig selv kan ændre dit liv til det bedre.

Af og til så må man være sin egen superhelt og redde sig selv, fordi ingen andre kan.

De 10 bud på selvhjælpsråd

  1. Gør mere af det, som gør dig glad, og mindre af det, som forhindrer dig i at få det bedre.
  1. Hvis du ikke kan ændre din situation, så prøv at ændre dit syn på situationen, da det i sig selv kan ændre problematikken at se det i et andet perspektiv.
  1. Forlang ikke for meget af dig selv og gør kun det, som føles rigtigt for dig. Sæt mange nemt opnåelige delmål og gå så fremad med babysteps.
  1. Accepter dine sårbarheder og lær dem at kende og skån dig selv for alt for mange triggere på kort tid og giv dig selv ro til at komme dig, hvis det alligevel sker.
  1. Tænk positivt, åbn dit sind og luk lyset ind. For ligesom et lille lys kan fortrænge mørket, kan lyse tanker også jage dine underbevidstheds dæmoner på vej.
  1. Tal pænt til dig selv og sig det, som du gerne ville have hørt fra andre – så som: Du er god nok. Det skal nok gå. Det går over igen. Du kan godt klare det.
  1. Drøm, tro og håb alt det du vil. Men hold øjnene på vejen og fokuser på målet. Husk at din opfattelse ikke nødvendigvis beskriver hele sandheden. Sandsynlighedsregn og virkelighedstjek, hvis du tvivler på din egen dømmekraft.
  1. Vend de mennesker ryggen, som får dig til at få det dårligt med dig selv, og søg samvær med mennesker, der accepterer dig som den du er, og som støtter dig på din vej.
  1. Byg ikke en overbeskyttende mur op omkring dig selv og lad slet ikke andre hjælpe dig med det. Kræv din plads i verden og din ret til at være dig på din måde.
  1. Giv dig selv den omsorg og respekt, som du ikke fik. Lyt til dig selv og respekter dine egne grænser.

Rehabilitering er en individuel og livslang proces, som kun kan lykkes, hvis du tør tro på, at du kan få det bedre, og at du er klar til at gøre noget selv for, at det skal lykkes.

Det vil sikkert føles som at famle i mørket. Jeg lader lyset brænde og døren stå på klem.

Dette er ikke en opfordring til at lægge medicinen fra sig – og slet ikke uden opsyn fra fagfolk, da dette kan være lige så farligt som at starte – men de 10 selvhjælpsbud er en påmindelse til alle om, at man kan gøre noget selv for at få det bedre, og at der er lys forude.

Jeg mener ligefrem, at det ligger i ordene i sig selv, at kuren imod sindslidelser skal findes i sindet, og det er her, at kreativiteten kan noget, som psykofarmaka ikke kan. For gennem kreativitet kan du udtrykke dig på en konstruktiv måde, og ved at studere dine egne kreative skabelser bliver det nemmere at træde et skridt tilbage og prøve at se på livet og sig selv i et andet perspektiv – og hér er det, at tro, håb og kærlighed kan noget, som psykofarmaka ikke kan. For troen flytter bjerge.

Men det kræver, at du virkelig tror, hvilket kræver en indre styrke, som man kan finde i håbet. Håbet om en meningsfyldt fremtid, og her er det så, at kærligheden i alle former og farver kommer ind i billedet. For kærlighed til livet og omsorgen fra pårørende kan noget, som psykiatrien heller ikke kan. For livsglæde og omsorg fra pårørende er healende i sig selv.

Sidst, men ikke mindst, så må man nogle gange redde sig selv, og her er selvindsigt og selvomsorg et godt udgangspunkt. Her er det så, at selvhjælpsrådene kan noget, som psykiaterne ikke kan. For du kan stadig nå at finde lykken og at genfinde tilliden til dine medmennesker og troen på, at verden er et godt og trygt sted at være.