Gråzone-patient

Jeg bevæger mig ofte i gråzoner, og har gjort det i mange år. I dag fik jeg også benævnelsen gråzone patient af ham, som jeg går til samtaleterapi hos. Gråzone patient fordi jeg ikke er helt tydelig i min bipolare lidelse, da jeg ikke har været forsvundet helt ud ad en tangent i f.eks mani, ifølge ham. Alligevel er det ”lykkedes” mig at blive tvangsindlagt i en depressiv episode… Så jeg ved ikke om jeg er helt enig i, at jeg ikke er tydelig i et eller andet. Men kan dog på de fleste dage flyve under radaren, der registrerer psykisk sygdom, i hvert fald det, der kommer til udtryk på det ydre plan. På det indre plan følger mine skygger mig altid i et eller andet omfang.

 

Skyggedanser

 

Jeg har har lært at håndtere mine skygger bedre og bedre. Tænde lys i mit indre, så skyggerne ikke lægger sig for tungt og tæt, men i stedet bliver spredt ud. Jeg er ikke meget for mærkater af nogen slags, men accepterer, at det for andre giver dem ro på en måde. Giver dem noget at spejle sig i. Det har jeg også gjort i en del af min genvindelsesproces, men for mig hjalp det ikke på sigt. Jeg blev nødt til at finde en anden vej, hvor diagnoser ikke betyder andet end, at de er en afspejling af den virkelighed jeg præsenterede for diagnosticerende læge på et givent tidspunkt i min sygdomsperiode. Jeg definerer hvem jeg er – ikke mine diagnoser.

 

Kært barn har mange navne. Det har mennesker med psykiske lidelser, som ikke følger den mest befærdede vej i forhold til behandling også. Gråzone patient er åbenbart et af dem for mig. Af andre ord, psykiatere og andre behandlere har kaldt mig er vanskelig og stædig. Det første får mig til at føle mig som et råddent æg, de helst vil være foruden. Og efterlader mig med følelsen af at være misforstået. For to år siden ville jeg havde ladet det hænge uimodsagt i luften. Nu spørger jeg dem i stedet for, hvad det er der gør mig vanskelig i deres øjne. Starter en dialog for at de, og jeg måske kan finde et fælles sted at samarbejde ud fra, selvom jeg har modstand på medicinering. Hvordan jeg kommunikerer gør en forskel for udfaldet og for råddent æg-følelsen de fleste gange. At blive kaldt stædig tager jeg som et kompliment. For dette helt grundlæggende karaktertræk ved mig, er det som har hevet mig igennem oplevelser, som jeg aldrig havde troet jeg var stærk nok til at håndtere. Min stædighed er min styrke. Min stædighed har lært mig, at jeg er stærkere end jeg troede.

Vis tillid

Jeg ved godt, at jeg selv har valgt den hårde vej, fordi jeg ikke længere kan se mig selv indtage medicin, hvis jeg samtidig skal stå ved mig selv. Dermed ikke sagt, at jeg mener at alle burde klare sig uden medicin. Jeg respekterer, at alle mennesker har deres frie valg til at gøre det, som de mener, er det bedste for dem. Sommetider er jeg en snert af misundelig på dem, hvor medicin giver dem, den hjælp, som de har brug for. Det ville da være nemmere for mig på mange måder, hvis det forholdt sig sådan for mig også. Så jeg har med helt åbne øjne valgt den hårde vej, hvor jeg må demonstrere mine evner som linedanser med mine skygger for at holde en balance, der fungerer for mig. Det mest belastende ved den vej er konstant at skulle forsvare/forklare hvorfor til såvel professionelle som til lægmænd. Hav tillid til mig – I got this. Ellers valgte jeg en anden vej. Og hvis vejen ender blindt, vender jeg om.

 

Verden er ikke sort og hvid set fra mit perspektiv, så måske er gråzonen det helt perfekte sted for mig at opholde mig?

 

Tegning af John Atkinson, Wrong hands

4 Kommentarer

 1. Lyng

  Velskrevet og interessant. Personligt tager jeg som bipolar dagligt tre forskellige slags fast medicin + pn (som jeg sjældent indtager, vil helst ha så lidt som muligt og kæmper hårdt og længe før jeg overgiver mig til pn). Jeg får en smule hjælp af medicinen, nok til at jeg ikke finder det forsvarligt at undlade – især mine mange sygdomsperioder og 20 år som umedicineret; uden rigtig diagnose taget i betragtning). Men jeg er også linedanser – hver dag. Jeg spreder også skygger, selvom jeg får medicin. Det er hårdt arbejde, men det at kunne mærke sig selv og kæmpe for balancen, det ser jeg som et livsvilkår og som udgangspunkt for det gode liv – meget hellere det, end fx at være bedøvet af pn. Ønsker dig fortsat god balancegang.

  Svar
  • Ulven

   Hej Lyng
   Tak. Og tak for, at du tog dig tid til at skrive en kommentar til mit indlæg.
   Du har ret – at slås for balance er et grundvilkår i sær med bipolaritet. Så længe man gør det på en måde så det giver mening for en selv, kan det selvom det kan være hårdt, også være styrkende, synes jeg.
   Du ønskes også god balancegang.

   Svar
 2. Loucia Annachanell

  Kære Ulven. Det er et meget relevant indlæg.

  Jeg har også været en gråzonepatient. En besværlig en. En, der har udfordret psykiaterens kompetencer. En, der har stillet sig imod – direkte og i skjul. Jeg tror, at psykiatrien har godt af at opleve disse gråzonepatienter, så de kan udvide deres horisont. Jeg mener dermed ikke, at vi har ret eller at vi skal have magten. Jeg mener blot, at det er sundt at blive udfordret. For begge parter! Det er vores forskellighed, der i sidste ende skaber udviklingen. Hvis vi altså lærer at samarbejde.

  Men hvad er samarbejde? At sidde pænt og nikke og tage naivt imod (som jeg gjorde i starten) er ikke et samarbejde. Det er ulige magtforhold. At ty sig straks til en behandlingsform, som man plejer at bruge på en bestemt diagnose, er heller ikke et samarbejde. Det er bare en vane. Samarbejde er vel, når begge parter kortlægger de reelle årsager til patientens kollaps (det tager tid), finder frem til de menneskelige ressourcer og de svage punkter (det kræver tillidsforhold) og derefter bruger de faglige kompetencer, der kan være brugbare i den individuelle (!) sag. Samarbejde er vel en fælles motivation til at komme i fælles mål. Som jeg ser det, så har læger og psykiatere udelukkende fokus på at reparere hjernen. Men hjernen er kun en del af problemet.

  At være en besværlig patient kan lige så godt tolkes som, at vi tager ansvar for vores eget liv, inklusiv alle de bump og fejl det måtte medføre, i stedet for at lægge ansvaret i behandlerens hænder.

  Jeg hæpper på dig!

  Svar
  • Ulven

   Kære Loucia,

   Tak for din kommentar, som også er meget relevant. Dine tanker omkring hvad samarbejde er og betyder er jeg meget enig i. Jeg forsøger netop at forklare behandlere at jeg gerne vil samarbejde, men at der skal være et ligeværdigt forhold mellem os for at jeg vil kunne fungere i det. Dvs føle mig respekteret, mødt og anerkendt for at jeg vedkender mig mit ansvar for egen recovery, selvom behandlere og jeg ikke er enige om alt. Jeg savner generelt, at os der er i behandling for psykiske udfordringer i langt højere grad anerkendes for det som vi faktisk gør for at styrke os selv og finde os selv igen. At komme sig gøres ikke alene ved at følge et bestemt behandlingsregime. Recovery kan ikke systematisteres. Recovery er individuelt, og mange veje kan føre dertil.

   Kærlig hilsen Ulven

   Svar

Skriv Kommentar

Din e-mail adresse vises ikke offentligt.