En læser vil gerne vide, hvad forskellen er på at være i ressourceforløb og på at være i ansøgningsprocessen til at blive godkendt til fleksjob

Hej

Jeg er en kvinde, der pt. er i et ressourceforløb, primært grundet depression, og det udløber til november. Derfor skal det snart vurderes, om jeg skal have et nyt, eller om jeg skal indstilles til at søge om fleksjob. Jeg har kun været i én praktik, som var kortvarig under mit nuværende forløb, fordi jeg har været for syg.

Min sagsbehandler har åbnet op for, at begge muligheder er i spil, men hvad er det bedste for mig?

Hvad er forskellen på at være i ressourceforløb og ansøgningsprocessen i at skulle prøve at få fleksjob (er det samme ydelse og vilkår?)

Er det en fordel at ansøge om fleksjob fremfor at få et nyt ressourceforløb? Også når jeg kun har været i én praktik med et timetal på fire timer om ugen. Jeg er bange for at rehabiliteringsteamet vil sige, at jeg ikke er arbejdsprøvet nok på nuværende tidspunkt til at kunne blive godkendt til fleksjob.

Håber du forstår mine spørgsmål.

Mvh

Anonym

Svar
Kære anonym

Tak for dine spørgsmål, som jeg sagtens forstår, og som er meget relevante.

At være i ressourceforløb kræver, at Rehabiliteringsteamet har lagt en plan for, hvilke indsatser dit forløb skal indeholde. Og du skulle gerne være blevet orienteret om indholdet i den plan. Grunden til, at jeg indleder med det er, at det vil være en fordel, at du sammen med din sagsbehandler ser på, hvad den indeholder af tilbud.

Det er sådan, at for at et ressourceforløb overhovedet skal give mening, vil det ofte bestå af både beskæftigelsestilbud, sociale tilbud og sundhedsmæssige tilbud, som kombineres og planlægges på tværs. Er der i din plan eksempelvis tilbud om rådgivning og støtte fra psykolog, terapeut, coach eller mentorstøtte? Har du sammen med din sagsbehandler lavet en udførlig plan for, hvor mange timer der skal trappes op med i din praktik, hvilke arbejdsopgaver du skal afprøves i og faste intervaller for opfølgningen af praktikken? Og er praktikken et realistisk match til dig og de udfordringer du har? For nogle kan det for eksempel være en fordel at begynde praktikken med ikke at have større ansvarsområder, deadlines og muligheden for at trække sig tilbage fra social kontakt.

Du skriver, at du kun har været i én kortvarig praktik, fordi du har været for syg. Det kan enten give et billede af, at du er kommet i gang med praktikken for tidligt, at det ikke er den rette praktik og endelig et indtryk af, hvilken indflydelse din depression har på din arbejdsindsats.

Typen og graden af din depression kan også i høj grad have indflydelse på, hvorvidt de krav og forventninger, der er stillet til dig, og som I eventuelt har afstemt forinden, er realistiske.

For at kunne komme i betragtning til et fleksjob, skal du have en væsentlig og varig begrænsning i din arbejdsevne, og du skal ikke kunne opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet.

Ressourceforløbet ér en del af selve ansøgningsprocessen, da du netop gennem praktik(kerne) får dokumenteret, hvor meget arbejdsevne du reelt har. Hvor mange timer og hvilke arbejdsopgaver, du kan præstere. Du kan således beholde din ressourceforløbsydelse i op til fem år. I det tidsinterval er målet at finde frem til, hvordan din arbejdsevne ser ud.

I forhold til om du skal søge om fleksjob fremfor at takke ja til et nyt ressourceforløb med flere praktikker, kan jeg desværre ikke tage beslutningen for dig. Men jeg vil give dig helt ret i, at sandsynligheden for, at Rehabiliteringsteamet vil bede om endnu en praktik er til stede, fordi det kan vurderes, man mangler at få din sag helt belyst.

Jeg råder dig til, at du gennemgår din plan med din sagsbehandler, at I får set på din prognose og om alle behandlingsmuligheder er udtømte. Det kan have betydning for, om det vurderes, at en eventuel ny praktik, vil kunne give et anderledes resultat, end den du allerede har været i.

Jeg ønsker dig en så kort og god proces som overhovedet muligt!

Mange hilsner

Elin

Hvis du har spørgsmål til Elin Bonnesen, kan du skrive til hende her: redaktion@outsideren.dk. Skriv “brevkasse” i emnefeltet. Husk at skrive, hvis du vil være anonym. Svarene vil blive offentliggjort løbende på Outsideren.dk.

 

 

 

 

Skriv Kommentar

Din email og IP-adresse vises ikke offentligt, men kan ses af Outsideren og forfatteren, som har skrevet bloggen.