At finde hjem til sig selv

Hejsa.

Jeg tænkte, at jeg ville prøve at lave et skriv vedr. dét, at finde hjem til sig selv. Metaforisk 🙂

Det er meget relevant for os med psykiske sygdomme, tror jeg. Jeg kan i hvertfald tit føle mig flagrende, rodløs og ikke lige vide, hvor jeg måske har mig selv. Så er det SÅ vigtigt at prøve på at finde sin indre ro – i længden hvad jeg ville kalde “at finde hjem til sig selv”. En del af recovery-processen helt sikkert også.

Vi kan alle gå i stå. Vi kan alle føle os stressede, forvirrede og ikke lige vide hvorfra eller hvortil.

Det er vigtigt at finde de ting, som virker for en. Som bare fungerer – uden for meget besvær.

Jeg har nærmest hele mit liv været en “people-pleaser”. Som lever mit liv efter andre, har megen omsorg for andre men måske godt kan mangle lidt omsorg for mig selv. Dette er ikke ret godt, hvorfor jeg gang på gang skal minde migselv på at tage mig rigtig godt af mig selv, ikke blive for “opslugt” af andre og af at hjælpe dem.

Jeg tror på, at der er en eller anden højere mening med alting. Det er jeg nødt til at tro på – også for at komme igennem de svære tider.

Men nu skal vi grounde.

Hvad hjælper dig?

Når jeg selv har svært ved at finde min grounding, så spørger jeg migselv, hvad som bare har fungeret for mig i mine gode perioder. Det kan være dagligdags ritualer. Det kan være at række ud til en ven(inde). Det kan være positive sætninger, som man gentager i sit hoved.

Bedring ser forskelligt ud fra hver enkelt person.

Noget jeg savnede, da jeg blev udskrevet efter at have været indlagt på psykiatrisk hospital faktisk alle gangene (3-4 gange), var hjælp til at lave en rigtig god udskrivningsplan for at forhindre fremtidige indlæggelser – og for at prøve på at skabe noget fundament, som jeg kunne finde tryghed i, når jeg skulle hjem igen.

Fundament handler også om at vide, hvem man er. Hvad man har brug for. Det kan vel i bund og grund også oversættes til selvværd…

Mit selvværd er vokset. Det er rart. Det er måske også vigtigt for recovery. Jeg har altid haft selvbevidsthed, men denne selvværd er ny. Jeg ved ikke, hvordan den er kommet. Succes oplevelser. Tror jeg. Intet er statisk. Det kan godt være, at jeg nyligt har fundet det her selvværd, men så skal jeg fileme også holde fast i det.

Det tror jeg, at man gør ved hjælp af fundament. Man opdager sit indre værd – og så er det vel at agere ud fra dét.

Nogle gange kan det komme af sig selv. Nu bliver det måske en smule filosofisk, men lyt til dit hjerte. Hvad fortæller det dig lige nu og her, at det har brug for? Sådan nogle tanker hjælper mig, hvis jeg er i følelsernes vold.

Og så skal du ikke dømme dig selv! 🙂

Jeg er meget fortaler for positivitet – men denne positivitet når ikke ret langt, hvis man ikke handler på den. Agerer på den. Du kan tænke nok så mange positive/konstruktive tanker, men når de ikke ud i virkeligheden, i din virkelighed, så forbliver de tanker, og så kan du risikere, at disse positive tanker alligevel ikke hjælper…

Giver det mening?

For at hjælpe din udvikling, din individuelle evolution – så må du gøre noget aktivt.

 

Jeg håber, at dette indlæg har sat lidt gang i tankerne!

 

Foto: Privat