Adam – der er blevet ædru gennem AA – har taget initiativ til at starte en AA-gruppe for folk med psykisk lidelse/sårbarhed. Gruppen hedder: “Os med flere titler”. På møderne, der bygger på de traditionelle principper for AA, vil man kunne støtte hinanden i ønsket om at holde op med at drikke.

Gruppen holder møde ugentlig, hver lørdag kl. 17.30-18.30.

Du kan se detaljerne om første møde den 3.2. her:

 

Mødeliste kan man finde på www.dkaa.dk (scroll op øverst og tryk på de blå ord “udvid søgning)

Adam har været ædru siden 12/8-96, dvs. 21 år 5 mdr. og 6 dage. Han siger:

“Under mine indlæggelser og kursusforløb, finder jeg ud af, at der er mange psykisk syge med alkoholproblemer. Jeg læser mig frem til, at 60-70 % af alle bipolare har et misbrug, og jeg støder på flere og flere i AA, der har psykiske problemer. Så det giver god mening, at lave denne gruppe, der sigter mod denne bestemte målgruppe”.

Han siger, at han er født alkoholiker og bipolar, og at han har arvet det fra sin far.

“Lige så langt jeg kan huske tilbage, har min grundstemning været depressiv med hypomaniske udfald”.

“Jeg får diagnosen i 2001/02 og starter på medicin, men intet virker! I 2003 får jeg førtidspension, og jeg tager en krop- og gestaltterapeutisk uddannelse. Jeg er tæt på at få sparket på et tidspunkt, pga. mit store alkoholiske ego og muligvis hypomanier, jeg fylder for meget. Jeg har været indlagt tre gange. To gange med depression og en gang med mani. Under sidste indlæggelse fik jeg ect og fik smadret hukommelsen og andre kognitive færdigheder, som jeg netop nu er ved at se, om jeg kan få genoptrænet igen på kompetence-centeret på Rigshospitalet”.

“I forlængelse af sidste indlæggelse bliver jeg tilknyttet, hvad der tidligere hed distriktpsykiatrien. Jeg følger et ca. ni mdr. langt IMR-gruppeforløb, samt diverse kurser på Recovery-skolen. Jeg har været igennem en god del privat praktiserende psykiatere forud for min tredje indlæggelse. På den tredje dag under denne indlæggelse, forlader jeg afdelingen for at tage mit eget liv. Jeg vralter afsted som en Zombie, fuldstændig død inden i, kun en skal. Kort tid efter står jeg på et stillads i sjette etages højde med en stor kokkekniv for brystet – klar til at springe, men heldigvis kan jeg ikke få mig selv til at springe ud i det fri. Senere under denne sidste indlæggelse får jeg ect. Min sidste depression efter ect’en, varede 1,5/2 år. Normalt varede de 3-6 mdr, så det må være pga. ect’en. Der er en svensk psykiater, som kommer på at give mig Marplan – måske det ældste antidepressive præparat der findes? Det blev lanceret i Danmark i 1956, og det virkede! Siden 1/4-2016 har jeg stort set været symptomfri”, siger Adam.

Han mener, at fællesskabet af ligesindede alkoholikere i AA er et afgørende element i fundamentet, hvorpå alkoholikeren kan rejse sig i en ny og bedre udgave uden drikketrang. Fællesskabet af ligesindede giver identifikation gennem genkendelse, men som alkoholiker med en psykisk lidelse, oplever man også at være forskellig fra de andre.

“Da jeg blev sponsor for to andre alkoholikere med bipolar, oplevede jeg genkendelse, identifikation og forståelse. Et broderskab i broderskabet åbnede sig. På møderne deler vi vores styrke, håb og erfaring. Der ingen direkte dialog, og ingen taler i munden på hinanden. På møderne er der KUN ædru alkoholikere, ingen behandler eller andre professionelle, kun AA’er. Alle er lige, ingen er mere end nogen anden, og ingen får løn. Et af medlemmerne agerer mødeleder, og introducerer og afslutter mødet”.

 

 

* Adam hedder noget andet i virkeligheden. Navnet bruges for at sikre anonymitet i henhold til AAs vejledninger. Hans rigtige navn er Outsideren bekendt.

 

Om Forfatteren

Journalist i mere end 20 år og forfatter til fire bøger - "Lev stærkt - dø naturligt", "En farlig ferie", "Mani og depression" og "Flygtninge i flammer". Du kan læse mere om bøgerne her: www.kims-bog-korner.dk Kim oprettede i 2013 Facebookgruppen "Mani og Depression" - primært for bipolare og pårørende. Gruppen har i dag 350 medlemmer. Kim har været journalist i Kræftens Bekæmpelse, redaktionschef på magasinet I Form, informationschef i Danmarks Turistråd og Scleroseforeningen.

10 Kommentarer

 1. Charlotte

  Det lyder som et godt og meget brugbart møde er selv clean og ædru blandt andre ting os fra Benzoer – jeg kommer 🙏🙏

  Svar
  • Kim Engelbrechtsen

   Hej Charlotte. Så ses vi sikkert. Flot, at du er kommet ud af benzoer. Det vil jeg meget gerne høre mere om. Kunne du fortælle lidt om, hvordan og hvorledes i en mail til mig engelbrechtsen@pc.dk ? Gjorde du det på egen hånd? Med assistance fra en læge/psyk? Hvor længe havde du været hooked? Hvor længe tog nedtrapningen?

   Mange hilsner,

   Kim

   Svar
 2. Kim Engelbrechtsen

  Du har da helt ret, Hanne. Selvfølgelig bør uddybningen komme her…

  Svar
 3. Niels

  Jeg vil lige rette en lille, bitte detalje, som Adam siger lidt uklart:

  Der står, at der “kun” kommer ædru alkoholikere til møderne, men man er skam velkommen, selvom man har drukket dagen før, og hvis man går ud og drikker efter mødet, så er man også velkommen til møde dagen efter.

  Jeg kommer selv i AA, og det er sket 1000 gange, at folk, der kommer til AA-fællesskabet, i starten får tilbagefald, men man skal bare komme igen. Dem, der ikke har haft tilbagefald, har allesammen haft lyst til det 🙂

  Svar
  • Adam

   Tak Niels.
   Hvis jeg har sagt det/hvis der står det i artiklen, så er det som Niels korrigerer, ikke korrekt.
   Der er EN og kun EN betingelse for medlemskab af AA og det er ØNSKET om at holde op med at drikke. Så du kan for så vidt deltage påvirket til et AA-møde. Dog bliver der ofte læst op i starten af mødet “Hvis du påvirket i dag, så beder vi dig om ikke at dele, men istedet tale med nogen efter mødet”.

   Tak Niels.

   Kh. Adam

   Svar
 4. Meriem Chawes

  En god ide. Kom selv i NA for at komme ud af den yderst skadelige psykofarmaka. De anede besynderlig nok ikke at der er afhængighedsskabende lægemidler der fungerer mage til. At standse pludselig/aprubt var dengang eneste mulighed. Fik hjælp over nettet. Personlig hjælp havde måske være at foretrække. God vind.

  Svar

Skriv Kommentar

Din e-mail adresse vises ikke offentligt.