Nu starter en AA-gruppe for psykisk sårbare alkoholikere

Adam – der er blevet ædru gennem AA – har taget initiativ til at starte en AA-gruppe for folk med psykisk lidelse/sårbarhed. Gruppen hedder: “Os med flere titler”. På møderne, der bygger på de traditionelle principper for AA, vil man kunne støtte hinanden i ønsket om at holde op med at drikke.

Gruppen holder møde ugentlig, hver lørdag kl. 17.30-18.30.

Du kan se detaljerne om første møde den 3.2. her:

 

Mødeliste kan man finde på www.dkaa.dk (scroll op øverst og tryk på de blå ord “udvid søgning)

Adam har været ædru siden 12/8-96, dvs. 21 år 5 mdr. og 6 dage. Han siger:

“Under mine indlæggelser og kursusforløb, finder jeg ud af, at der er mange psykisk syge med alkoholproblemer. Jeg læser mig frem til, at 60-70 % af alle bipolare har et misbrug, og jeg støder på flere og flere i AA, der har psykiske problemer. Så det giver god mening, at lave denne gruppe, der sigter mod denne bestemte målgruppe”.

Han siger, at han er født alkoholiker og bipolar, og at han har arvet det fra sin far.

“Lige så langt jeg kan huske tilbage, har min grundstemning været depressiv med hypomaniske udfald”.

“Jeg får diagnosen i 2001/02 og starter på medicin, men intet virker! I 2003 får jeg førtidspension, og jeg tager en krop- og gestaltterapeutisk uddannelse. Jeg er tæt på at få sparket på et tidspunkt, pga. mit store alkoholiske ego og muligvis hypomanier, jeg fylder for meget. Jeg har været indlagt tre gange. To gange med depression og en gang med mani. Under sidste indlæggelse fik jeg ect og fik smadret hukommelsen og andre kognitive færdigheder, som jeg netop nu er ved at se, om jeg kan få genoptrænet igen på kompetence-centeret på Rigshospitalet”.

“I forlængelse af sidste indlæggelse bliver jeg tilknyttet, hvad der tidligere hed distriktpsykiatrien. Jeg følger et ca. ni mdr. langt IMR-gruppeforløb, samt diverse kurser på Recovery-skolen. Jeg har været igennem en god del privat praktiserende psykiatere forud for min tredje indlæggelse. På den tredje dag under denne indlæggelse, forlader jeg afdelingen for at tage mit eget liv. Jeg vralter afsted som en Zombie, fuldstændig død inden i, kun en skal. Kort tid efter står jeg på et stillads i sjette etages højde med en stor kokkekniv for brystet – klar til at springe, men heldigvis kan jeg ikke få mig selv til at springe ud i det fri. Senere under denne sidste indlæggelse får jeg ect. Min sidste depression efter ect’en, varede 1,5/2 år. Normalt varede de 3-6 mdr, så det må være pga. ect’en. Der er en svensk psykiater, som kommer på at give mig Marplan – måske det ældste antidepressive præparat der findes? Det blev lanceret i Danmark i 1956, og det virkede! Siden 1/4-2016 har jeg stort set været symptomfri”, siger Adam.

Han mener, at fællesskabet af ligesindede alkoholikere i AA er et afgørende element i fundamentet, hvorpå alkoholikeren kan rejse sig i en ny og bedre udgave uden drikketrang. Fællesskabet af ligesindede giver identifikation gennem genkendelse, men som alkoholiker med en psykisk lidelse, oplever man også at være forskellig fra de andre.

“Da jeg blev sponsor for to andre alkoholikere med bipolar, oplevede jeg genkendelse, identifikation og forståelse. Et broderskab i broderskabet åbnede sig. På møderne deler vi vores styrke, håb og erfaring. Der ingen direkte dialog, og ingen taler i munden på hinanden. På møderne er der KUN ædru alkoholikere, ingen behandler eller andre professionelle, kun AA’er. Alle er lige, ingen er mere end nogen anden, og ingen får løn. Et af medlemmerne agerer mødeleder, og introducerer og afslutter mødet”.

 

 

* Adam hedder noget andet i virkeligheden. Navnet bruges for at sikre anonymitet i henhold til AAs vejledninger. Hans rigtige navn er Outsideren bekendt.