Kontrolfreaken

Kender I det, at miste kontrollen – og så miste fodfæstet fuldstændigt, og facaden krakelerer?
Kæmper I for at komme på fode igen? Det gør jeg – for jeg har noget, der er værd at kæmpe for!

Jeg hader at miste kontrollen. For så har jeg ikke længere styr på situationen, og ryger ud af min comfortzone.

I sommeren 2016 mistede jeg kontrollen, og brugte hele år 2017 på at komme oven på igen. Jeg havde det godt i 2017. Rigtig godt, endda. Jeg genvandt kontrollen. Jeg var kommet langt. Jeg kunne meget mere end året før; end nogensinde før, faktisk. Både fysisk og mentalt.
Jeg havde kontrollen; jeg bestemte – over mig selv, mit liv, mit sind, min krop – alting.

Det blev revet væk fra mig i 2018.
Jeg har aldrig været så syg af angst, som jeg var sidste år. Jeg kan tælle på én, maks. to hænder, hvor mange gode dage, jeg havde sidste år.
Det var som om, at der ikke blev lyttet til mig og mine behov. Jeg blev tvunget til at påbegynde uddannelse, selvom jeg mentalt slet ikke var parat.

De eneste, jeg kan takke for at have gennemført det 10-ugers grundforløb på handelsskolen, er de to studievejledere, jeg havde. For de tog mig alvorligt. De lyttede, når jeg havde det skidt. Deres dør var altid åben. Den ene hjalp mig sågar med at læse op til eksamen. Den anden gjorde alt for at kunne skræddersy et skema til mig, på det praktikcenter, hvor jeg skulle starte efterfølgende.

Da jeg så blev sygemeldt og mistede derpå kontrollen endnu mere, sagde min daværende sagsbehandler fra kommunen: “Jamen, du har jo klaret det. Du har jo gennemført de 10 uger”.
Jo, jo, men det har da ikke været uden konsekvenser. Jeg røg til psykiater og fik medicin for min angst. Men jeg fik det samme at vide: “Du har jo gennemført forløbet”.
Det var lidt ligesom at råbe til en dør.

Selvom det også var slemt i 2016, så kan man slet ikke sammenligne de to år med hinanden. Jo, på et punkt. Jeg mistede kontrollen.
Så fik jeg kontrollen tilbage, og fik den taget fra mig igen. Og jeg har endnu ikke fået kontrollen over mit eget liv tilbage.

Jeg er et meget struktureret menneske. Firkantet, om man vil. Jeg skal vide nærmest alt ned i de mindste detaljer – ellers mister jeg kontrollen.
Jeg kan komme med et eksempel: Hvis min familie og jeg skal ud, så skal jeg vide hvem der kommer og hvor mange, der kommer. Det kan også være, at hvis vi skal have gæster, f.eks. til diverse højtider, så skal jeg også vide hvem og hvor mange – også selvom det er venner og familie, der kommer.

Jeg er så heldig, at jeg har en utrolig omgangskreds af både venner og familie. Forstående og rummelige. Kærlige og beskyttende. Sjove og alvorlige.
Har I også en en omgangskreds, der hjælper jer i de svære situationer?

Go weekend

Kærligst,
Maria

Foto: Privat