Forbandet til fantastisk

Nu har jeg været tilbage i skole et par uger, og det har været en smule hårdt. Seks ugers sommerferie gør også, at man bliver hylet lidt ud af den daglige rutine, og sådan er det ikke mindst for mig.

I rigtig mange år har jeg haft enormt svært ved, at holde ferie. En vinterferie kunne være et helvede for mig at komme igennem, nok mest fordi min daglige struktur skred fuldstændig. Jeg blev rastløs og irriteret. Til tider var jeg nok ulidelig at være sammen med. Siden jeg startede min STU, for snart tre år siden, så har jeg haft seks ugers sommerferie. Mange ville sikkert nyde seks ugers ferie, men det har været et helvede for mig. Bare det at der ikke var nogle faste spisetider, kunne få mig til at gå helt i selvsving.

Igennem mange år har jeg været virkelig hæmmet af min manglende evne til at holde ferie. Det har gjort at jeg ikke kunne bruge tiden på at slappe af og lade op til næste omgang dagligdag.

Jeg fik næsten mere stress af tanken om ferie, end hvis jeg vidste at jeg skulle aflevere en stor skoleopgave.

Igennem hele mit liv har jeg følt svigt på den ene eller anden måde, og det kom i den grad til udtryk i mine ferier. Jeg var altid bange for, at folk ikke kom tilbage fra ferie men sagde deres job op og forsvandt. En hel ferie kunne jeg gå og bryde mit hoved med, om Marie nu kom tilbage fra ferie eller om hun nu havde set sit snit til, at smutte og at det var min skyld.

Mine ferier har i mange år været præget af frygten for at miste, ikke bare de mennesker omkring mig, men også at miste kontrollen.

Der er ingen tvivl om, at jeg er et menneske med et kæmpe kontrolbehov og det har jeg nok mange grunde til at være, men det har også været med til at hæmme min hverdag.

I år har jeg igen hold seks ugers sommerferie, men det har været seks uger hvor min personlige udvikling virkelig er kommet til udtryk.

Denne sommer frygtede jeg ikke ferien, jeg frygtede ikke at blive forladt men tænkte på ferien som en måde, at kunne koble af sove længe og slappe af. Med alt dette vidste jeg også, at mit kontrolbehov blev sat på prøve.

Personalet på Frederiksberg havde vagt fra kl. 11.00 til kl. 21.00, så mine morgener var stille og jeg ville være alene. Jeg kender ikke rigtig til begrebet ”at sove længe” nok mest fordi jeg altid får medicin på faste tidspunkter, så jeg har et indre ur som vækker mig. Hvis jeg er heldig og sover længe så er kl. 8.30.

Den første uge af min sommerferie var Egholt’s dagtilbud stadig i gang, og jeg var velkommen til at komme men jeg havde sat mig for, at denne ferie skulle holdes og jeg udfordrede mig selv.

Som altid skred min struktur og jeg blev forvirret, men jeg forsøgte så godt jeg kunne holde mig til ferien og, at min struktur godt måtte skride en smule.

Efter den første uge var jeg kørt i stilling og ferien gik for alvor i gang. Jeg kunne sagtens rende rundt i nattøj til kl. 12 og se morgengrim ud, lige indtil der kom gæster. Der var dage hvor jeg forsøgte at lade tingene sejle, lod opvasken stå og smed mig foran fjernsynet for at se Tour de France. Jeg nåede til et punkt hvor jeg ikke gad lave mad, hver dag så mange dage levede jeg bare af rugbrød, hvilket passede mig ganske fint.

Min sommerferie gik stille og roligt, og jeg fandt ud af at holde fri når jeg skulle holde fri og prioritere i de forskellige muligheder jeg havde, hvilket var en rigtig god øvelse.

For første gang i rigtig mange år, har jeg haft en fantastisk sommerferie og jeg er sikker på, at der vil komme endnu flere af den slags.