Øvelse mod stress

Min psykolog, Pia Callesen, siger, jeg skal bruge min “indre sekretær” (underbevidstheden), når jeg får sygt mange tanker og ideer i løbet af dagen og om natten. Hun skal nok huske de vigtigste tanker for mig, så jeg kan give slip på dem. Jeg behøver ikke skrive noter og gule lapper til mig selv. Når jeg har min arbejdstid, kan jeg spørge sekretæren: “Nå, hvad har du til mig i dag?”

 

 

Psykolog Pia Callesen

 

Vi lavede en øvelse i at slippe “triggertankerne”. Jeg sagde, at ordene “videofilm”, “kunstudstilling” og “outsideren” kan udløse en tankevrimmel for mig, da det er noget, der optager mig vildt meget i øjeblikket. Jeg lukkede øjnene, mens hun fyrede en række ord af: “Bamse og Kylling”, “farven blå”, “elefant”, “outsideren”, “afdansningsbal”, osv. Det gippede i mig, da hun nævnede outsideren. Men jeg lavede tricket med at overlade tankerne til min sekretær. Og det var enormt befriende.
Om mine søvnproblemer aftalte vi, at jeg til næste møde skal prøve at blive liggende i sengen og “stene”, når jeg vågner brat kl. 03:30. Ikke meditere eller andet, der kræver en indsats – bare “stene” eler “falde i staver”. For alt i verden ikke stå op og sætte mig ved pc´en. Jeg skal prøve at gøre det seks ud af de syv nætter, der er, til vi mødes igen. Det lykkedes i morges. Jeg stod først op kl. 05:30 – en lille sejr!
Slip tankerne – bid ikke på krogen
I det hele taget er det sundt at lade de nyttesløse, enerverende tanker og grublerier være.
Her er en illustration, jeg har fået af Pia Callesen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grublerierne giver stress

I øvrigt er det ifølge metakognitiv tænkning ikke mængden af opgaver, der stresser os, det er, hvor meget vi grubler over dem – ofte helt ufokuseret og på forkerte tidspunkter. Det gælder om at være fokuseret i en fastsat arbejdstid.
Når en medarbejder går til chefen og siger, at han/hun er ved at gå “ned med stress”, er svaret automatsik: “Gå hjem og slap helt af”. Men det er næppe den rette måde at håndtere situationen på. Ikke, hvis den stressede medarbejder ligger på sofaen og fylder sig med tanker. “Jeg er en fiasko”, “Hvorfor kunne jeg ikke klare mosten, når de andre kan”? “Skulle jeg begynde igen”? Hvad nu, hvis …”?

 

Godt mod stress-allergi

Jeg fik i 2005 diagnosen bipolar 2/Maniodepressiv med hypomanier (Ikke så voldsomme som egentlige manier), og jeg har deltaget i adskillige former for behandling ved siden af medicinen: Kognitiv terapi, psykoedukation, psykolog- og psykiatersamtaler, bl.a. Det har altsammen hjulpet mig af med de store udsving. Jeg har ikke haft en depression i årevis, men har indimellem svært ved at undgå hypomanien.

Men jeg må nok sige, at Metakognitiv terapi (der fortjener et mere sexet navn!) er den bedste for form for behandling, jeg har prøvet. Den støtter mig godt, imens jeg trapper ud af benzo og kan forhåbentlig kurere mig for min lidelse, som jeg også kalder “stress-allergi”.

 

Læs mere om metakognitiv terapi og dens imponerende forskningsresultater her:

https://cektos.dk/

Læs evt. også dette indlæg om tankemylder:

https://outsideren.dk/2017/06/23/saadan-fjerner-jeg-tankemylder/

Det er læst af 4049 personer, og øvelsen bruges af rigtigt mange.