En hjemmeside gik i luften – et fællesskab blev skabt

I denne artikel om Borderlinenetværkets fødsel, skriver Linda Scholz om sin vej til et fællesskab. Et sted og et forum, hvor man kan dele sine erfaringer – sammen med ligesindede – omkring diagnosen Borderline.

Jeg startede med som så mange andre at søge på internettet og gå på biblioteket. Ængstelig evasiv personlighedsstruktur var, på trods af navnet, faktisk ret let at forstå. I det store hele betyder det, at jeg har en irrationel angst kombineret med en tilbageholdende personlighed, der hæmmer mig i min hverdag og sociale liv.

Men så kom jeg til diagnosen Borderline. Jeg forventede at finde en hel masse information om denne lidelse, da jeg før har hørt omtale af den. Det gik hurtigt op for mig ikke var tilfældet. De få tekster om Borderline jeg kunne finde var stort set ens. De ridsede kriterierne, man skal opfylde, op for at få denne diagnose. Samtidig var de fleste skrevet i et lettere afstumpet fagsprog. Det jeg manglede var personlige historier om at leve med Borderline, steder man kunne spørge, andre ligesindede man kunne snakke med. Men det kunne jeg bare ikke finde.

For dem, der måske ikke er klar over det, er et af de store problemer for en Borderline person, at man ingen identitet har, og at man føler sig udenfor fællesskabet. Jeg savnede et sted at høre til, som var mit. Nu havde jeg hele mit liv hørt til alle andres ’steder’ og interesser. Til sidst vidste jeg ikke længere, hvem jeg selv var, og hvad jeg gerne ville gøre for mig selv. En gang spurgte en kontaktperson mig: ’hvad kan du lide at gøre, som gør dig glad?’ – Jeg blev så skræmt, da det gik op for mig at jeg ikke anede hvad svaret var.

Jeg besluttede mig for at der måtte være andre som mig derude et sted. Og nu ville jeg finde dem, selv om det betød, jeg måtte bryde nogle af mine personlige grænser ned.

Jeg havde i et stykke tid holdt øje med gruppen forstyrret.dk. Indtil nu havde jeg bare ikke turde melde mig til eller tage kontakt til nogen af medlemmerne. En dag sad jeg med rystende hænder og skrev på deres Facebook-side, om der var nogen der kendte et aktivt forum for Borderline-lidende. Jeg var så angst, at jeg straks overvejede at slette det igen. Heldigvis kom der ret hurtigt svar fra en anden person om, hvordan jeg kunne komme med i en særdeles aktiv gruppe på Facebook.

Den første dag var jeg virkelig skræmt af over at være med. Jeg kunne se en masse kvinder (og nogle få mænd), som bare havde styr på alting. De snakkede sammen som havde de kendt hinanden i lang tid, og her kom lille ubetydelige mig, som da slet ikke havde noget interessant at tilføje. Men sikke en modtagelse man får.

Jeg blev optaget i Facebook-gruppen ’Borderlinenetværket – en lukket gruppe’. Gruppen er en hemmelig gruppe, så man kan ikke bare søge om medlemskab. Men man bliver inviteret af en, der er medlem. Der findes en åben udgave af gruppen også og her kan man bede om at blive optaget i den lukkede. Den første dag var jeg virkelig skræmt af over at være med. Jeg kunne se en masse kvinder (og nogle få mænd), som bare havde styr på alting. De snakkede sammen som havde de kendt hinanden i lang tid, og her kom lille ubetydelige mig, som da slet ikke havde noget interessant at tilføje. Men sikke en modtagelse man får. Mindst 10 skrev en velkomst hilsen til mig. Alle sagde at man bare skulle spørge, og at man ikke skulle være bange. Så jeg sprang ud i det og begyndte at skrive. Der gik ikke mange dage før jeg følte mig helt hjemme i gruppen. Hvad der først så ud som selvsikkerhed og overskud viste sig at stamme fra en tryghed, i at kunne være sig selv uden masker og andre forsvarsmekanismer. Der er altid en, der kan muntre en op hvis man er ked af det. En der lige kan fortælle en vittighed eller en positiv historie. Samtidig er der også debatter og diskussioner om forskellige emner der berører os med Borderline. En sjælden gang går bølgerne lidt højt, for vi må ikke glemme, at alle der er en del af denne gruppe har problemer med at styre følelserne, og en gang i mellem fører det nogle større diskussioner med sig. Heldigvis sker det ikke så tit. Der er få regler i gruppen. 1. Man må ikke true med selvskade eller selvmord 2. Ved indlæg, der kan påvirke eller støde andre sætter man lige en advarsel på 3. Man skal helst være aktiv mindst en gang i måneden for at holde flowet kørende i gruppen. Men de regler falder hurtigt helt naturligt.

Der er få regler i gruppen. 1. Man må ikke true med selvskade eller selvmord 2. Ved indlæg, der kan påvirke eller støde andre sætter man lige en advarsel på 3. Man skal helst være aktiv mindst en gang i måneden for at holde flowet kørende i gruppen. Men de regler falder hurtigt helt naturligt

Da jeg havde været medlem i en måneds tid blev der snakket om at starte en officiel hjemmeside op i fællesskab. En hjemmeside lavet af personer med Borderline til alle de, der på en eller anden måde har berøring med denne lidelse. Vi var nemlig mange, der havde oplevet det samme som jeg, at der var meget lidt brugbar information på internettet. Alle tilbød vi at hjælpe med at løfte projektet og før vi så os om var borderlinenetvaerket.dk skabt. Rygtet om en ny Borderline hjemmeside spredte sig hurtigere end vi havde forventet og i starten var det lidt svært at følge med. Men nu begynder der ved at være styr på det.

Specielt mangler vi pårørende medlemmer

Gruppen råder også over en foredragsgruppe man kan kontakte, hvis man er interesseret i at en af os kommer ud og fortæller om Borderline-lidelsen. Derudover kan der formidles kontakt til personer, hvis der er brug for interviews eller anden form for oplysning. Gennem ’kontak os’ delen kan man søge om at blive optaget i den oprindelige Facebook-gruppe som jeg omtalte tidligere.

Da vi forsøger at lave en hjemmeside i udvikling modtager vi gerne forslag og materialer. Men vores største bøn er: Spred kendskabet til vores hjemmeside og dermed også kendskab til lidelsen Borderline.

Dette er ikke kun en hjemmeside af mange på internettet… – Dette er et fællesskab, hvor der er plads til at være sig selv – sammen med andre.

Se mere på http://www.borderlinenetvaerket.dk/

Linda Scholz