Foto: Peter Bischoff

Kosttilskud – naturens helbredende kræfter

Sine Thomsen, der er ny frivillig på Outsideren, diskuterer sammenhængen mellem psykiske lidelser, medicin, kosttilskud og naturens egne helbredende kræfter.

 

Af Sine Kathrine Laulund Thomsen

Kig dybt ind i naturen, og du vil forstå alting bedre
– Albert Einstein

Flere og flere mennesker verden over og især i verdens “lykkeligeste” land, Danmark, har en eller anden form for psykisk lidelse. Det er alt lige fra den mest hyppige depression til personlighedsforstyrrelser, skizofreni, angst eller lignende. En stigende grad af Danmarks befolkning tager derfor også en form for antidepressiv medicin, nogle vil sågar kalde det “lykkepiller”. Selv antipsykotisk medicin har også i stigende grad bevæget sig ind i flere og flere danskeres hverdag. Men er der alternativer til disse præparater? Kan man ikke fristes til at tro, at urmennesket har behandlet psykiske lidelser ved hjælp af naturens midler?

Alternativ behandling, mindfulness og kosttilskud
Der er enormt meget fokus på alternativ behandling i den verden, vi lever i i dag. Hele verden har igennem århundreder udøvet en form for alternativ behandling i form af deres trosretning eller kultur. Vi ser det bl.a. i buddhismen, der gennem hele trosretningens eksistens har udøvet yoga, meditation og praktiseret urtemedicin og andre former for naturlig behandling til fysisk og psykisk syge og i det hele taget for at opretholde velværd og harmoni hos sig selv og i forhold til andre. Den vestlige del af verden fandt for ikke så mange år siden ud af, at der måtte være en mening med disse udbredte behandlingsmetoder, eftersom flere og flere urgamle kulturer havde praktiseret dem i så mange årtier. Man opfandt derfor det såkaldte “mindfulness”. Mindfulness er med stor glæde blevet modtaget af mange i den vestlige verden – især de nordiske lande og USA er storforbrugere af denne metode til at opnå ro, balance og harmoni. På samme måde ser vi især danskernes stigende forbrug af kosttilskud. Bl.a. vitaminer som C, D og B har sneget sig ind i danskernes hjem. Også olier som fiskeolie og torskelevertran har taget en markant stigning. Men er der virkelig belæg for, at disse kosttilskud har en gavnlig effekt? Kan man være sikker på, at det hele ikke bare er en stor placebo-effekt?

Der findes uendelig mange vitaminer, mineraler, olier og gavnlige planter i denne verden. Det strækker sig helt fra det depressionsdæmpende D-vitamin til den gavnlige effekt af B-vitamin i forbindelse med SSRI-gruppen af antidepressiver. Også aminosyrer har vist store resultater i flere undersøgelser i forbindelse med depression. Dog skal det nævnes, at alle ekperter mener, at kosttilskud skal tages i forbindelse med et medicinsk præparat. Det vil sige, man har f.eks. har gavn af tage tage SSRI-præparater og store mængder af B-vitamin sammen, da det fremmer virkningen af det antidepressive. Aminosyrer har i flere undersøgelser – bl.a. en publiceret i American Journal of Psychiatry – vist sig at have stor effekt på kvinder, der tager et SSRI-præparat. I følge Kyoon Lyoofra Seoul National University har aminosyren kreatin vist sig at kunne øge mængden af tilgængelig energi i hjernecellerne og dermed påvirke depression i positiv retning. Aminosyre skulle efter sigende have denne store effekt, da energiomsætningen i hjernen på depressive patienter er yderst påvirket, og fordi kreatin kan øge mængden af tilgængelig energi i hjernecellerne. Især kvinder har i følge forskere stor gavn af denne aminosyre.

Fiskeolie er nok det mest veldokumenterede kosttilskud mod depression og andre sindslidelser. Fiskeolie indeholder omega 3-fedtsyrerne EPA og DHA, og bl.a. DHA er involveret i hjernens omdannelse af nervesignalstoffet serotonin, som er kendt for at beskytte mod depression. Desuden bremser fiskeolie udviklingen af skizofreni. Patienter med skizofreni lider af store tab af nerveceller under hjernens udvikling, men fiskeolie kan forbygge tabet af nerveceller og mindske psykotiske lidelser. Dette er kun få af de kæmpe opdagelser, man har fået øjnene op for i naturen. Men vil man med tiden kunne udskifte medicinsk behandling helt med naturmedicin – vil man have så stor forståelse for naturens mirakler, at naturen alene kan helbrede folk med psykiske lidelser?

Kulturer og kostvaner
Hvis man kigger nærmere på landenes kulturer og kostvaner, er der også mærkværdige sammenhænge mellem den kost, der bliver indtaget, og forekomsten af f.eks. depression. I eskimosamfundene spiser man store mængder fisk, der bl.a. indeholder omega-3 fedtsyrer. Sammenhængene mellem disse menneskers kost og deres sindstilstand er noget, der er værd at tage op til eftertanke. I virkeligheden behøver man måske slet ikke tage en million kosttilskud, hvis man blot får de rigtige stoffer gennem kosten. I vesten ser vi nemlig en større og større tendens til uhensigtsmæssige spisevaner, der indeholder mere og mere junk food og mindre fisk og gode umættede fedtstoffer. Om kosttilskud samt det at få de rigtige vitaminer, mineraler og olier igennem kosten er en placebo-effekt eller ej, er nok et individuelt spørgsmål, men efterhånden er der kommet så meget dokumentation på området, at man ikke kan blive ved med at lukke øjnene for naturens helbredende kræfter.