Fornem pris til #VærdigPsykiatriForAlle

I dag, torsdag den 29. august, modtog Mikkel Rasmussen Årets Fællesskabspris. Bag Fællesskabsprisen står 3F, Dekra, Bedre Psykiatri, DFDS, ISS, Københavns Lufthavne, Københavns Professionshøjskole, Rema 1000 og Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen

Af Kim Engelbrechtsen

Prisen blev givet til i alt ti personer/græsrodsbevægelser ved et festligt arrangement på Oslofærgen i København. Mikkel Rasmussen, overlæge på Psykiatrisk Hospital i Risskov og stifteren af #VærdigPsykiatriForAlle, var naturligvis glad for denne flotte anerkendelse.

I sin takketale sagde han:

– Jeg er virkelig ydmyg og beæret over dette! Fællesskabsprisen fordrer et fællesskab, og selv om jeg tog initiativ til at starte en græsrodsbevægelse, er jeg jo ikke ene om at modtage denne pris. Vi var aldrig kommet videre, hvis der ikke havde været så mange gode frivillige kræfter bag vores kamp for at sætte psykiatrien og den mentale sundhed på dagsordenen. #VærdigPsykiatriForAlle er en græsrodsbevægelse bestående af patienter, pårørende og professionelle på tværs af ellers politiske overbevisninger. Vi definerer ikke en fælles holdning til, hvad en værdig psykiatri er, men står sammen om vores fælles mål: at gøre politikerne opmærksomme på psykiatriens store problematikker via forskellige former for happenings.

Nedprioritering er også stigmatiserende
Mikkel Rasmussen understregede, at psykiatrien har været stedmoderligt behandlet igennem årene, og at mental sygdom fortsat er stigmatiserende i Danmark. Han mener, at stigmatiseringen også sker ved den manglende prioritering af det system, der skulle hjælpe mennesker, der bliver ramt på psyken.

– Samtidig har der været flotte politiske hensigtserklæringer om bl.a. en psykiatri i verdensklasse. Det utrolige er, at vi nu er nået der til, at vi bare beder om at få en anstændig og værdig psykiatri. Fællesskabsprisen betyder derfor utrolig meget for mig og de mange, der er involveret i kampen for en værdig psykiatri. Det er en anerkendelse af, hvor vigtig vores fælles kamp for anstændighed og værdighed er!

Den 1. juni, kort før folketingsvalget, arrangerede #VærdigPsykiatriForAlle en happening på Christiansborg Slotsplads. Der var taler, paneldebatter, udstillinger, boder og musik. Initiativet blev først taget 19 dage inden. Og for en gangs skyld var det et stærkt og ligeværdigt samarbejde mellem tidligere og nuværende psykiatribrugere, pårørende og ansatte i psykiatrien på alle niveauer. Det var en national happening, hvor folk kom fra hele Danmark.

– Det var en drøm om noget samlende og mere proaktivt i psykiatrien. En drøm om en fælles, tydelig røst, der kunne råbe politikerne på Christiansborg op. En drøm, der blev til virkelighed. Vi er nu en gruppe på 5500 mennesker. Vi er desuden en styregruppe på 7 personer (Malene Adler, Katrine Bregner Bromer, Mads Trier-Blom, Erik Gaarmann, Karin Dyhr, Anja Nastasja Liljensøe), som forsøger at være moderatorer og igangsættere. Vi er ikke en forening og har ingen økonomi, men drives af fællesskabets og frivillighedens styrke. Og vi er jo lidt en aktionsgruppe for psykiatrien og står derfor ikke stille.

– Lige nu er vi i gang med at lave en bog via crowdfunding og frivilligt arbejde. Den har titlen ”Veje til en Værdig Psykiatri For Alle”. Den er henvendt til alle, og vi giver den som en gave til centrale politikere, så de kan blive klogere på psykiatrien. Bogen giver et indblik i, hvordan psykiatrien fungerer og ikke fungerer. Teksterne er skrevet med erfaring, med viden og med følelser. Og udtrykket er også en blanding af illustrationer, digte, historier og visionære tekster. I bogen får den enkelte mulighed for at blive hørt, og der er repræsentanter fra såvel forskere som forskellige former for behandlere, pårørende og mennesker ramt på sindet. Bogen er også et billede på, hvor stort fællesskabet er og viser samtidig diversiteten.

”Veje til en Værdig Psykiatri For Alle” udkommer snart her til efteråret.

Flere happenings på vej
– Vores næste planer for happenings er at møde op ved Folketingets Åbningsdag den 1. oktober og gøre os synlige der. Dernæst er vi ved at arrangere en større happening og march, hvor vi overrækker bogen og et kunstværk lavet af Stine Linnemann til Folketingets formand. Her vil der være musik, taler og små events på selve dagen. Vi har endvidere også bedt om foretræde for Folketingets Sundheds- og ældreudvalg.

– Jeg håber, at Fællesskabsprisen kan sætte skub i en landsdækkende forståelse for det nødvendige i at sikre den mentale sundhed i Danmark, og at den del af sundheds- og omsorgsvæsenet, der skal hjælpe mennesker, der er ramt på sindet, bliver velfungerende og ikke som nu en amputeret og nedprioriteret hjælp. Vi har nemlig viden, men ikke rammerne til at hjælpe mennesker ordentligt, sagde Mikkel Rasmussen afslutningsvis.

Mikkel Sjølund, der har erfaring med det psykiatripolitiske felt i et konsensusfællesskab bestående af patienter, pårørende og professionelle som Outsiderens repræsentant i PsykiatriAlliancen, siger:

– Det er virkelig tiltrængt, at der kommer øget fokus på psykiatrien herhjemme, så vi kan få et fald i tvangsindlæggelser, retspsykiatriske patienter og psykisk syge hjemløse. Tvangsindlæggelser er steget med 50 pct. i perioden 2007 til 2018. Antallet af retspsykiatriske patienter er steget med 204 pct. på blot 13 år. I 2007 havde omkring en tredjedel af hjemløse en psykisk sygdom. I 2017 var det halvdelen.

– For Outsideren har #VærdigPsykiatriForAlle betydet, at et meget vigtigt emne er blevet debatteret ud fra egne erfaringer med psykiatrien. Hen over sommeren har Outsiderens bloggere således skrevet om, hvordan de mener, at man kan skabe en værdig psykiatri.

Her er links til nogle af disse blogindlæg:

Se blogindlæg om den første happening på Christiansborg Slotsplads her:

https://outsideren.dk/2019/06/01/en-bragende-succes/

Mikkel Ramussen og sønnen Leonard

Outsideren har yderligere produceret denne video fra Happening for Psykiatrien foran Christiansborg: